“Je bent te oud”, zegt de werkgever

-

Werkgevers hebben al gauw onterecht een vooroordeel klaar over oudere kandidaten. Je bent te oud , je profiel past niet bij de functie. Je hebt niet genoeg werkervaring.

Waarom een oudere kandidaat afwijzen op de functie/vacature?
De meeste ‘ouderen’ willen echter helemaal geen uitkering, maar ‘gewoon’ weer aan het werk.

Er zijn veel vooroordelen over ouderen. Ze zouden minder hard werken, vaker ziek zijn, meer klagen en slecht tegen verandering kunnen. Maar vaak is het tegendeel waar.

Ouderen hebben veel levens- en werkervaring opgebouwd. Ze zijn over het algemeen gelukkiger. Weten wat het is om werk en privé te combineren. Zijn gemotiveerd tot op het bot. Dragen bij aan veelzijdigheid en diversiteit op de werkvloer. Ze zijn zorgvuldiger, socialer, loyaler en minder vaak afwezig. Zij hebben bijvoorbeeld geen slapeloze nachten meer met jengelende kinderen.

Voor werkgevers is er dus alle reden om zuinig te zijn op de ouderen. Je hebt jong en oud nodig om je bedrijf te laten groeien. Vanuit een CV kan je niet beoordelen als een oudere werknemer niet geschikt is voor de functie. Kijk verder dan dat je neus lang is.

Wat is de reden waarom de oudere kandidaat heeft gesolliciteerd op de functie. Nodig de oudere kandidaat uit dan weet je als hij/zij een toegevoegde waarde heeft voor je bedrijf.

Iemand die er ff tussen uit moest om voor zijn vader/moeder te zorgen en weer wilt werken en solliciteert op de functie die hij/zij al eerder heeft uitgevoerd weet wat de functie inhoudt.

Ieder mens is uniek, en het ene werk is het andere niet.

Bij het vervullen van vacatures vergeet niet als werkgever uitdrukkelijk ook naar die groep te kijken.

Leave a Response

Geef een antwoord