KIJK MIJ AAN

-

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij, je gesprekspartner AAN KIJKT.

De deur gaat open, je loopt naar binnen.
Daar is je gesprekspartner. Hij lacht naar je, steekt zijn hand uit en KIJKT JE AAN. Hij stelt zichzelf netjes voor. Goedemiddag, Welkom bij ……………
Jij maakt ook oogcontact, je geeft hem een glimlach en je stelt jezelf netjes voor. Dit is de eerste indruk naar elkaar toe waarbij je elkaar aankijkt.

De hele dag kijken we elkaar bewust en onbewust aan. “Waarom is het belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek je gesprekspartner aan te kijken”?
Een sollicitatiegesprek voeren is een spannende situatie waar veel van afhangt. Je bent zenuwachtig, je zweet en je hoopt dat de tijd snel voorbij gaat. De functie waarop je heb gesolliciteerd wil je heel graag. Maar je weet niet wat je kan verwachten tijden een sollicitatiegesprek.

Op het moment dat je binnenkomt moet je veel zelfvertrouwen uit stralen wanneer je je gesprekspartner aankijkt. Je gesprekspartner is erg benieuwd wie jij bent. En alleen jij kan de eerste indruk achter laten. Je gesprekspartner heeft jouw CV doorgenomen dus hij weet ongeveer wat voor een persoon jij bent. En nu kom je op het punt om jezelf te presenteren.

Kijk je gesprekspartner aan tijdens het gesprek. Ga je tijdens het gesprek naar beneden kijken dan geef je je gesprekspartner een verkeerde indruk. Hij  gaat zich afvragen waarom je onzeker bent. Wees je er van bewust hoe je non-verbaal overkomt en voorkom dat je lichaamshouding je minpunten oplevert.
Je zit niks voor niks met je gesprekspartner aan tafel. Jij wilt de functie. Wees positief, kalm en bewust en KIJK HEM AAN!

Vind je het lastig om iemand direct in de ogen aan te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen. Voor jouw gesprekspartner lijkt het dan net of je hem recht aankijkt.
Af en toe kan je meeknikken en of glimlachen wanneer het nodig is. Zo creëer je vertrouwen bij je gesprekspartner.

Heb je meerdere gesprekspartners? Kijk ze dan aan wanneer je aan het woord bent. Probeer jouw gesprekspartners niet aan te staren,  maar kijk ze afwisselend aan.
Wanneer je afscheid neemt, zeg je: “Tot ziens,” je kijkt je gesprekspartner weer aan je schud nogmaals een stevige, neutrale hand. En je bedankt je gesprekspartner voor het gesprek.
Treuzel niet, ga niet aarzelen, dit maakt een onzekere indruk. Het gesprek is voorbij.

Elkaar aan kijken tijdens een gesprek geld niet alleen voor sollicitatie gesprekken. Dat geldt ook voor gesprekken met vrienden, vriendinnen, familie en wie dan ook.
Dus wees er van bewust.

KIJK MIJ AAN.

Leave a Response

Geef een antwoord