Tips voor je sollicitatiebrief

-

Het doel van een sollicitatiebrief is om op te vallen en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, maar hoe schrijf je een sollicitatiebrief? En hoe onderscheid je je van de rest? Je zult namelijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je onmisbare tips om je te onderscheiden van andere kandidaten.

#1 Zorg voor de juiste opbouw
Als eerste, hoe bouw je een sollicitatiebrief op? Begin altijd met een aanhef. “Beste (voor- en achternaam)” is de meest gebruikte aanhef. Solliciteer je voor een functie bij een bank of een ander formeel bedrijf? Dan is “Geachte heer/mevrouw (achternaam)¨ een betere optie. Vervolgens is de openingszin aan bod, wat ook meteen een hele belangrijke is. Wees creatief in de openingszin en toon lef. Beginnen met een quote die goed bij jou past, is een uitstekende keuze. De lezer heeft je aandacht en leest uit nieuwsgierigheid door. Iets als: “Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up” – Thomas Edison.

In de volgende alinea’s vertel je over jezelf. Wie ben jij en waarom ben jij geschikt voor de baan? Als afsluiter geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek.

#2 Sollicitatiebrief is geen CV
Let erop dat je sollicitatiebrief geen opsomming van jouw geschreven CV is. Je sollicitatiebrief is namelijk een toelichting van je motivatie. Dat jij in de spoelkeuken hebt gewerkt, is niet relevant om nóg een keer te vertellen. Wel is relevant om te vermelden dat je uitstekend met druk om kan gaan.

#3 Doe goed research
Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het van belang om de nodige research gedaan te hebben. Leer het bedrijf waar je solliciteert goed kennen. In de “Wie zijn wij”-pagina zul je meer dan genoeg informatie vinden. Wat is de tone of voice? Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Kies op basis van die factoren de juiste strategie. Als het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf, zoals een bank. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s met volgeschreven tekst, maar voor een infographic. Bij een formeel bedrijf voldoet een geschreven brief.

#4 Be real
Wat er in veel brieven misgaat, is dat ze niet oprecht zijn. Er zijn standaardzinnen die ontzettend vaak gebruikt worden. Iemand die veel brieven leest, wordt daar absoluut niet enthousiast van. Wederom kun je je hierin onderscheiden van de rest. Het gaat erom dat je oprecht bent. De lezer wil de echte jou leren kennen, geen verkapte versie van jezelf. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter wanneer jij niet eerlijk bent geweest.

Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Zorg dat jouw brief een goede opbouw heeft, je brief geen opsomming is van je CV, dat je goed research gedaan hebt en dat je altijd eerlijk bent.

Leave a Response

Geef een antwoord